BIM Kemi - IT-drift

Lösningen har frigjort ekonomiska muskler för att kunna utveckla vår kärnverksamhet på ett strategiskt och vinstgivande sätt.

BILD 1 L5A0537

Driftsäkert, kostnadseffektivt och verksamhetsutvecklande

”Vårt beslut om att outsourca vår IT-drift kan inte betecknas som något annat än en stor framgång.

Det har bland annat resulterat i en modern, säker och kostnadseffektiv IT-driftlösning som vi kan skala upp och ner baserat på antal användare.

Vi har fått ett bättre cashflow och frigjort ekonomiska muskler för att kunna utveckla vår kärnverksamhet på ett strategiskt och vinstgivande sätt.”

Jan Karlsson, IT-manager BIM Kemi

Bim Kemi 5

Utmaningar

Ca 90 % av BIM Kemi's knappt 200 medarbetare har möjlighet att verka geografiskt utspridda varav 40 % gör detta dagligdags. Det handlar bland annat om säljare, forskare och utvecklare som i många fall jobbar ute i kunders verksamheter via totalt ca 300 enheter. Mot den bakgrunden har företaget sedan ett antal år tillbaka siktat på att upprätta goda förutsättningar för att verkligen möjliggöra detta flexibla arbetssätt fullt ut.

En av de största utmaningarna för förtaget har varit att matcha detta med att samtidigt kunna skydda sig mot alla de säkerhetshot som hela tiden utvecklas och som utmanar allt fler företag. Ett totalt IT-haveri kan kosta hela företagets existens och numera har begreppet IT-säkerhet letat sig upp till såväl ledningsgrupps- som styrelsenivåer.

Önskemål

Inte så konstigt då att BIM Kemi därför hade satt ett högt fokus på att kunna värja sig mot växande hot såsom Kryptovirus, vilket kostat en svensk teknikhandelskoncern minst 150 miljoner kr (1,5 % av sin årsomsättning). Ett annat exempel på smärtsamma följder efter en IT-attack är den mot en norsk industrikoncern som beräknas ha kostat dom runt 700 miljoner Nkr.

Utöver dessa hot kände företaget ett behov av att kunna hålla nere sina kostnader för IT på flera olika sätt och minska ner IT-problemen för samtliga användare, dolda kostnader som tenderade att öka. Man ville att samtliga anställda skulle få möjlighet att lägga maximal tid på att jobba med det som man är anställda för att jobba med sin kärnverksamhet.

Dessutom önskade IT-managern fokusera mer på strategiskt arbete samt att få tillgång till spetskompetens för att kunna stötta företagets processer på ett optimalt sätt. Samtidigt som han ville kapa kostnader och minimera antalet IT-medarbetare.

BILD 5 L5A0772

Lösning

För att försöka hitta en lösning för sina behov och önskemål genomförde BIM Kemi en rigorös outsourcingupphandling. Valet föll till slut på INVID's koncept som bland annat innehåller professionell servicedesk, övervakning, monitorering och drift av servers, datakommunikation och klienter, samt dynamisk serverkapacitet som levereras från redundanta drifthallar.

Utöver detta erbjuds bland annat lättillgänglig och personlig support samt proaktiva utvecklingsforum som bemannas av nyckelpersoner från både BIM Kemi och INVID.

Effekten

Enligt företagets IT-manager Jan Karlsson har driftleveransen inneburit att samtliga anställda inom företaget numera kan jobba fullt ut med sin kärnverksamhet i kombination med en optimerad informationssäkerhet. De har minimerat kostsamt IT-strul till förmån för vinstoptimerad kärnverksamhet. När det väl inträffar något så har man tillgång till INVID's olika spetskompetenser inklusive supportfunktion med flexibla öppettider som passar kundens verksamhet.

IT-avdelningen har kunnat hålla nere antalet medarbetare från uppskattningsvis fyra tjänster till endast en, nämligen IT-managern. I sin roll slipper han numera släcka bränder, han kan i stället ägna sig i stort sett till 100 % med strategiska uppgifter och med hög beställarkompetens föra löpande dialoger månadsvis med INVID.

I dessa proaktiva forum jobbar man gemensamt fram lösningar som kan utveckla BIM Kemi's verksamhet. Tack vare proaktiva insatser inom exempelvis Microsoft 365's olika lösningar för fortsatt effektivisering. Just detta, att sin IT-driftleverantör även kan erbjuda spetskompetenser inom andra områden, värdesätts högt av hela företaget, inte minst från företagets ledningsgrupp.

Bim Kemi 6

Kort om BIM Kemi

BIM Kemi utvecklar och producerar specialkemikalier och förser massa- och pappersindustrin med funktionella koncept, teknologier och tjänster.

Familjeföretaget grundades 1973 av Peter Wållberg. Företaget har varit med på Europas Top 500-lista över snabbväxande entreprenörsföretag fyra gånger, och har ca 220 anställda.

Koncernen omsätter ca 600 MSEK.

Huvudkontoret finns i Stenkullen nära Göteborg, där även FoU-avdelning, kundservicelaboratorium och en av 5 produktionsanläggningar är belägna. BIM har lokala bolag i Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland, Belgien, Polen, Tjeckien, Spanien, Portugal, Frankrike och Sydafrika, samt agenter och distributörer i de flesta andra massa- och papperstillverkande länder.

Till BIM Kemi
Bim Kemi 700

Önskar du fler referenser inom IT-Drift?

Samtliga tjänster inom IT-Drift

Applikatorisk drift

Kontinuerlig övervakning av servrar.

Backup och Disaster Recovery som tjänst

Kom i gång snabbt igen om något oväntat inträffar.

Co-location

För dig som vill placera din IT-hårdvara i ett säkert datacenter med ISO271001-certifiering.

IT-infrastruktur som tjänst

Tryggt, säkert, skalbart och effektivt.

Support 24/7/365

Trevlig, erfaren och kompetent personal med hög lösningsgrad.

Säkerhet som tjänst – EDR (Endpoint Detection and Response)

Ger dig marknadens bäst skydd mot kryptovirus och andra cyberhot.

Övervakning, drift och underhåll av hela din IT-miljö

Ger dig vår samlades kunskap av drift och underhåll där du väljer nivå efter dina behov.

Kontakta oss om du önskar flera referenser från vår sida inom IT-drift!

Johan Andersson

Småland

Johan Andersson

Affärsområdeschef - Trygg och Effektiv IT

+46 (0)36-440 54 60

E-post

Jan Lilljegren (2)

Göteborg

Jan Lilljegren

Plats- och Försäljningschef

+46 (0)70-328 95 98

E-post

Hans Skoglund

Stockholm

Hans Skoglund

VD och verksamhetsutveckling

+46 (0)8-506 003 15

E-post

Fler referenser

Smarta processer|

BIM Kemi - Dokumenthantering

Smarta processer|

Forserum Safety Glass - Produktionsuppföljning

Smarta processer|

BUBS Godis - Beslutsstöd

Smarta processer|

Elektro Elco - Affärssystem med adressvalidering

Smarta processer|

Corroventa Avfuktning - Gemensamt affärssystem

Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?

Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.