Ute och seglar ibland?

2022-02-02

Joakim Hermansson 1

Ute och seglar ibland?

- Ja visst! Men enbart på fritiden, och definitivt inte i rollen som verksamhetskonsult inom affärssystem!

Låt oss kasta loss och stifta bekantskap med Joakim Hermansson. En rutinerad IT-konsult som älskar förändringar och att lösa utmaningar åt sina affärssystemskunder så att allt landar i rätt hamn! 

Erfarenhet och förståelse

Denna artikels författare vill med en gång förtydliga att artikeln inte handlar om en person som har jobbat som affärssystemkonsult i nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Nej, Joakim han har testat på många olika yrken genom åren. Arbetsuppgifterna och rollerna har varierat genom karriären där yrkesbanan en gång startade med lagerarbete och försäljning inom elgrossist-branschen, till IT-systemförsäljning och teamledare, samt logistik, inköp och försäljning av båtar och husbilar. Efter nu snart 15 år inom IT-branschen som konsult för affärssystem. 

Hm, det är kanske det som är tricket? Att han vet hur verkligheten fungerar där ut på golvet, på lagret, vid ankomstkontrollen. Ha förståelse av kundernas verksamhet och vara lyhörd och skapa kreativa lösningar baserat på tidigare erfarenheter. 

Ladda om batterierna

Att han inser att alla, även han själv, måste få tillfälle att ladda om batterierna ibland. Detta för att kunna prestera max när det gäller som mest. Att hinna fundera, ta ett steg bakåt om det behövs för att betrakta och kunna skapa det där riktigt smarta som utvecklar kunders verksamheter.  Jo, men så är det nog? Eller vad tror du? I så fall är det kanske det inte heller helt fel att göra detta i en sittbrunn i sin segelbåt?  Eller är det, ursäkta uttrycket, lite väl vågat? Tror faktiskt inte det!

Sammanfattande bild

För så är det; När denna artikels skribent har haft förmånen att prata med ett axplock av Mr. Hermanssons kunder så växer det fram en bild av en person som har stor och viktig erfarenhet. Som är driven, lyhörd och som förstår verksamheter. Och som skapar läsningar lösningar som verkligen gör skillnad. Och som gör det med stor eftertanke! 

Samtidigt som kunderna och Joakim har riktigt roligt tillsammans för att utveckla system och flöden. Att Jocke, ja vi har fått tillåtelse av honom att tilltala honom även så, är väldigt personlig och har en utpräglat hög social kompetens, som bygger relationer. 

Vi talar om en eftertänksam person, en egenskap som har vuxit fram genom åren. Som är noggrann och som inte lämnar något åt slumpen. Han säger att en lösning måste få växa fram i tanken innan jag påbörjar själva arbetet. När man väl börjar bygga funktionen så låser man sig i det spåret. Och som dessutom vågar, inte bara på sjön…

Utveckling

Mycket av Joakims tid som verksamhetskonsult hos sina Pyramid-kunder handlar om vidareutveckling i någon form. Det är handlar inte så ofta om standardlösningar. Han klär på affärssystemet med funktioner som kunder efterfrågar efter att ha rådfrågat personen i fråga. Mer än hälften av hans tid hos uppdragsgivarna handlar alltså om nyutveckling. Och där kommer rutinen och programmeringskunskaperna in på ett viktigt sätt!

”Joakim Hermansson-uppdrag” 

Vad består då ett typiskt ”Joakim Hermansson-uppdrag” av egentligen? De kan ha flera olika upplägg.  

Åt helt nya kunder består det oftast av att ett inledande förarbete i form av kartläggning av ett problem som behöver lösas. Det kan vara en förstudie som resulterar i ett lösningsförslag och sedan ett utvecklingsarbete.

Vet vad man får

Men, i och med att Joakim ofta arbetar med kunder under flera års tid och med flera års utvecklingsuppdrag  behöver ovanstående inte vara så formellt. Det uppbygga förtroendet mellan honom och kunderna innebär i stället att han får i uppdrag att utveckla systemet utifrån olika scenarier med tillhörande kostnadsuppskattningar. Han och kunderna jobbar helt enkelt efter en riktlinje där båda parter är överens. Ett problem får en lösning som de blir nöjda med.

Kul på jobbet

Joakim tycker det är kul på jobbet, annars skulle han nog inte orka med det höga tempot! Han får nämligen oftast jobba i de där längre projekten. Där han får vara nära kunden under lång tid, vilket han tycker är fantastiskt kul.

Det är mer utmanande än vid  t.ex. en nyinstallation eftersom kunden då oftast inte är så familjär ännu med systemet för att inse hur mycket man kan utveckla det för just sin verksamhet. Det kommer med tiden.

Däremot, om en kund har använt systemet ett tag så ökar kravbilden, man ser utvecklingspotentialer för just sin verksamhet. Och man vill kunna förverkliga detta tack vare Joakims spetskompetenser. 

Checklista vid förändringsprojekt

När han får frågan honom om vad han tycker är de viktigaste nycklarna för ett lyckat förändringsprojekt så nämner han flera saker. Han tycker att de som beställer ett projekt bör jobba utifrån följande övergripande checklista, 

  1. Förbered organisationen om vad det kommer innebära. Allt från tydliga mål, syfte, önskad effekt och tidplan 
  2. Den förändring som ligger framför tar mer kraft än man ofta tror. Att skapa lösningen eller funktionen är oftast den lättaste. Organisationen måste vara mogen för förändringen. 
  3. Lyssna in de medverkades frågeställningar och se tillsammans vilka fördelar den nya lösningen kommer att ha jämfört med det nuvarande 
  4. Skapa delaktighet, både internt och med oss som utvecklare. Låt medarbetare komma med värdefull input under hela projektets gång 
  5. Det händer alltid något oväntat, och man måste vara beredd på det oväntade. Ta höjd för det, för det är helt naturligt. 
  6. Stäm av, justera, stäm av och gå vidare 
  7. Fira när projektet är slut, vi har gjort det tillsammans!

Praktikfall

Joakim är, trots alla sina framgångar, ganska blygsam i sin framtoning. Han vill inte framhäva sig själv. Men, om man pressar honom lite och frågar honom om han kan ge exempel på några riktigt lyckade projekt, så kryper dom fram. Ett, efter ett, efter två, ja du hajar! 

Till exempel om det småländska möbelföretaget som ville införa en ny prishantering med målet om att ersätta befintligt manuella arbetssätt via in det grafiska programmet InDesign med en funktion i Pyramid. Som skulle underlätta framtagningen av prislistor. Att helt enkelt skapa ett ramverk och arbetssätt för hantering av prislistor. 

Grundtanken med den utvecklade Pyramid-lösningen var att man skulle samla all information på samma ställe och slippa att dubbelarbeta i flera system. 

Effekter

Blev det någon skillnad då? Kostade projektet mer än vad det kostade? Skulle de ha hållit kvar i den föregående In Design-lösningen?  
 

  • Företaget uppskattar nämligen själva att de under ett år spara in ca 120-150 egna timmar med denna funktion 
  • Att de sparar ytterligare kostnader för de konsulter som tidigare skapade In Design-filer och importerade information 
  • De uppskattar att de numera kan sända ett färdigt underlag direkt till tryckeriet 
  • Plus att de har fått stor flexibilitet, och att de enkelt kan skicka PDF-underlag med prislistor efter specifika kundönskemål  
  • Sist men inte minst. De har även kunnat kapa kostnaderna rejält vid ändringar 

Det var enbart ett exempel på alla de lyckade projekt som Joakim varit inblandade i på senare tid. Listan kan göras lång, men det tar vi en annan gång.

Joakim Hermansson - INVID Gruppen

Energi på böljan den blå

För nu skall vi vända blad, för att se var Joakim hittar all sin energi ifrån. Som gör att han kan jobba hårt och fokuserat ute hos kunderna, vecka efter vecka, år efter år.  

Förklaringen stavas båtliv! Vi börjar med att backa bandet några år. 

Joakim berättar nämligen att han i sin ungdom ofta hamnade i olika hamnar, när han besökte nya städer. Han drogs gärna ner dit. Han tyckte att det alltid såg så trevligt ut när folk satt i sina båtar. Han campade gärna som ung, men hallå, detta verkade vara ännu bättre.  

Inspirationen har utmynnat i att han nu seglat i snart 25 år. Han har haft båt både i Vättern men sedan ett antal år permanent på kusten. 

Det är här han bygger upp energin, det är här han finner lugnet och kraften, på böljan den blå!

Kontraster 

Joakim berättar att lugnet som man får på sjön när man väl har varvat ner efter en stressig vecka är fantastiskt. Att det då ofta inte finns så mycket att göra, och att det liksom går i den takten det gör. Snacka om kontraster!

Han och sambon har seglat på Göta kanal i många år, då det var enda möjligheten till att kunna lämna Vättern sjöledes på semestern. Det blev antingen väster ut eller öster ut.  Under 4-5 veckor som det krävdes för att hinna ut och sedan hem igen.

Båtliv även på vintern

Sedan några år tillbaka så är båten kvar på ostkusten permanent. Till stor del tack vare att Joakim och sambon fick möjlighet att bygga sig en vinterhall för förvaring med värme. De har med andra ord upptäck att båtlivet även finns på vintern, med helt andra förutsättningar till nya fix-projekt än det tidigare gått att göra. 

Äventyr 

Vi vet att Joakim upplever många spännande saker i sitt yrkesliv. Men, vad tror du? Har han även varit med om något riktigt spännande äventyr på sjön. Jo, det har han faktiskt! 

På samma sätt som när han driver förändringsprojekt i sin vardag, så händer det inte sällan oväntat på sjön. Man måste helt enkelt vara beredd på det oväntade även här. 

Vi låter Joakim berätta själv om en spännande episod;

” Vår andra båt i ordningen hade på den tiden en motor som inte var tillförlitlig, som byttes ut mot en ny senare. Men jag minns i Vaxholm, så skulle vi in och handla och fylla upp förråden och när vi kör in i hamnen med motor så stannar den såklart som den ofta gjorde.  

Det var full trafik med passagerarfärjor och andra fritidsbåtar. Men som sagt, motorn stannar inne i hamnen och vi får hissa seglen för att segla oss ut ur hamnen. På väg ut så blåser vårt sjökort överbord. Det var på den tiden man inte hade elektroniska kort som idag. Och det var förstås det korten vi skulle ha vidare på vår seglats.  

Så vi fick ”slå” som det heter när man vänder med seglen uppe. Min sambo lägger sig på magen med svabben i högsta hugg och ska fiska upp kortet men missar såklart. Ett nytt varv senare så lyckas vi fånga in ett blött sjökort i A3 format och hänga upp det på mantåget med klädnypor för att torka. ” 

Checklista på sjön 

Så kan det gå, slutet gott, allting gott! 

Man kan fråga sig om Joakim har en checklista även för en lyckad båtutflykt, liknande det som för ett lyckat förändringsprojekt i sin yrkesverksamma vardag?  

Självklart har vår eftertänksamme kollega det, och den låter enligt följande; 
 

  1. Var förberedd - väder, båten, utrustning samt besättning. 
  2. Planera inte för mycket.
  3. Var mätt och utvilad.
  4. Inget väder är dåligt väder (undvik åska och stormar som är otrevligt). 

Joakim avslutar med att säga att båtlivet kan vara som den där fantastiska dagen på havet i solsken, och havet glittrar och man njuter av vågornas brus. Å andra sidan kan det vara en av de värre dagarna där sjösjukan kommer krypande. Då det inte går att laga mat eller gå på toaletten på hela dagen då allt far omkring. Att det är två ytterligheter som man har svårt att föreställa sig innan man kastar loss.  

Vi tror dig, kapten Hermansson! 

Hur knyter vi då ihop säcken i denna artikel? Är han ute och seglar ibland? 

- Ja visst! Men enbart på fritiden, och inte i rollen som verksamhetskonsult inom affärssystem!

Vill du veta mer om hur denne sociale och framgångsrike kollega kan optimera din och dina kollegors verksamheter via smarta utvecklingslösningar i affärssystemet Pyramid?

FLER KUNSKAPSARTIKLAR

2022-08-25

Digitala transformationsprojekt och nyupptäckta odlingar!

Träffa Pierre Lundgren, en spetskonsult som verkligen brinner för att odla kunders tillväxtmål via digitala transformationsprojekt, plus egenodlade grönsaker på fritiden.
2022-08-08

Raka puckar och spindeln i nätet

Passa på att bekanta dig med John Groth. En rutinerad och uppskattad Servicedeskmedarbetare som även gillar det där med spännande resor till båda heta och kyliga arenor.
2022-05-30

Receptet på en rutinerad och jordnära verksamhetskonsult

Maria är vår rutinerade och jordnära verksamhetskonsult med glimten i ögat. Skogen ligger henne varmt om hjärtat och det är där hon hämtar inspiration och kraft.
2022-04-06

Är det defender man ska köra nu i stället för andra virusprogram?

Under ett av mina nyligen genomförda utbildningswebinar inom IT-säkerhet fick jag följande fråga; ”Är det defender man ska köra nu i stället för andra virusprogram?”. Detta förklarar jag i detta inlägg.

Kontakta oss för mer information om Joakims och hans kompetenser

Joacim Antonsson

Småland

Joacim Kickén

Säljare

+46 (0)36-440 54 07

E-post

Jan Lilljegren (2)

Göteborg

Jan Lilljegren

Plats- och Försäljningschef

+46 (0)70-328 95 98

E-post

Hans Skoglund

Stockholm

Hans Skoglund

VD och verksamhetsutveckling

+46 (0)8-506 003 15

E-post

Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?

Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.