Är det positivt att hamna i klistret?
Helt klart!
- Det tycker åtminstone spetskonsulten Tobias Hansson, Han trivs som bäst när han kan kombinera sin stressiga vardag som tekniskt ansvarig för INVIDs driftmiljö med att lära ut handbollens finesser för sitt frejdiga handbollslag på lediga stunder. Och i det senare fallet är ju faktiskt klister en viktig framgångsfaktor!
Tänka sig, det gick till slut att få till en intervju med en av INVIDs viktigaste stöttepelare, och till och stöttespelare om man vill vitsa till det en aning. Och det vill man ju!
IT och Handboll
Möt Tobias Hansson, som brinner för både IT och handboll. Som har varit med som PC-tekniker från företagets start i mitten av 1990-talet. Och som numera kan titulera sig både konsult och drifthallsansvarig. Som har många djupa kunskaper som han gärna delar med sig av. Inte minst om hur man ska designa ett etableringsprojekt för maximal kundnytta. Håll till godo, möt den naturlige ledaren på flera plan, och planer.
Tekniskt ansvarig för driftmiljö
Mr. Hansson har tagit flera kliv under sin yrkesverksamma tid. Med erfarenhet från IT-branschen sedan 1994. Under detta år påbörjade han nämligen sin karriär vid Pear Data i Gränna. Han har vuxit fram till att bli en erfaren och populär seniorkonsult. Utöver sin roll som rutinerad infrastrukturkonsult är han numera även teknisk ansvarig för INVIDs driftmiljö. Vi talar om en spetskonsult med bredd och djupa kompetenser, inom flera områden.
Ledare som ser utveckling
Efter att ha lyssnat runt lite bland kunder och kollegor kan man koka ner det hela till en profil som bottnar i flera saker. Exempelvis lyhördhet, analytisk och ansvarsfullt förhållningssätt i kombination med god social kompetens. En ledare som ser utveckling. Som ger och tar, med glimten i ögat. Inte illa, eller vad säger du?
Bakgrund och nuläge
Mr. Hansson började som PC-tekniker i mitten av 1990-talet. Under åren 1997 t.o.m. 2006 var det mest extern konsulting som gällde. Efter detta blev det allt större fokus koncentrerade IT-drift.
I sin roll som tekniskt ansvarig för INVIDs driftmiljö skall han se till att all drift är uppe och rullar dygnet runt. Att service utförs och att all typ av säkerhet är rigoröst utformad dygnet runt. För en ytterst högt säkerhetsklassad drifthall med det senaste inom området. Utöver detta jobbar han även med andra saker, inte minst etableringsprojekt.
Befrielse för kunderna
Vi talar om en problemlösares problemlösare. En av favoritsysselsättningarna är att få chansen att lösa riktigt komplicerade problem. Du vet, dom där problemen som finns över allt, i alla organisationer. De närmast hopplösa problemen som många har försökt lösa, men utan framgång. En lösning som kanske gått segt under en längre tid, men som går att snabba upp. Som skapar befrielse för kunden. Sådant triggar Tobias till max.
Gemensamma nämnare
Under intervjun funderar jag en hel del på vad det är som gör Tobias så populär såväl internt som externt. Utöver sina djupa tekniska kompetenser då förstås? Svaret växer fram både snabbt och tydligt. Vad då tänker du? Jo, förmågan att verkligen känna av vad kunden vill ha. Att ständigt kunna hitta gemensamma nämnare tillsammans med sin kund. Få till en avslappnad dialog. Att kunna prata om annat än tekniken, inte bara jobbrelaterat. Exempelvis idrott, konserter och resor. Om kunden nu inte vill ha det så, för så kan det också vara.
Etableringsprojekt
OK, nu vänder vill tillbaka till det jobbrelaterade i allmänhet, och ett etableringsprojekt i synnerhet. På min fråga om vilka olika delmoment som han brukar fokusera på under ett etableringsprojekt av, så blir han inte svaret skyldigt. Av alla möjliga olika exempel på etableringsprojekt ger han mig ett övergripande exempel då vi på INVID aktiverar tjänsten Trygg IT på en kunds server-miljö.
I dessa fall jobbar Tobias med följande steg
- Insamling av befintlig systemdokumentation (och eventuellt kompletterar denna)
- Planering av aktiviteter (ihop med kund)
- Installation av agent
- Konfiguration av INVIDs Trygg IT-tjänster
- Gå igenom och åtgärda de fel som övervakning antagligen kommer hitta
- Överlämning till övriga medarbetare på driften
Vad behöver kunden göra?
På min följdfråga; om vad man som kund bör tänka på inför, under och efter detta, så blir det ganska behagligt för dig som kund.
Tobias och hans kollegor hjälper nämligen kunden med i stort sett allt. Det enda som jag som kund behöver hjälpa till med är att sprida information till mina kollegor Så det vet att det är INVID Servicedesk de ska vända sig till i fortsättningen, efter att allt är ”up and running”.
Hämtar kraft
På tal om att vara ”uppe och springa”. Då kanske det är läge att vända sig till det som Tobias gillar att hålla på med på sin fritid. Det är ett ord som består av åtta bokstäver och som stavas HANDBOLL! Där han hittar kraften för att orka med sin stressiga vardag.
Du vet, den där världssporten som spelas på en rektangelyta. Med en längd av 40 meter och en bredd av 20 meter. Där spelarna, från 15 års ålder, får använda en speciell typ av klister på fingrarna för att få bättre grepp om bollen.
Härliga begrepp
En sport som har massor av härliga begrepp för olika typer av anfallskombinationer. Eller vads sägs om ”jugge-växel”, ”falsk tjeck”, ”polack”, och så vidare.
För att inte tala om den mytomspunna ”Gurkburken”. Som är en kombination av rörelse och passningar mellan framför allt ett lags s.k. ”mittnia” och ”högersexa”. Vars mål är att få ”högersexan” fri i en oväntad position vänster om motståndarnas mittlås. Gurkburken kom att bli något av ett signum för det svenska handbollslandslaget under 90-talet, under ledning av den klassiske förbundskapten Bengt ”Bengan” Johansson.
Gränna och Jönköping
Denna ädla sport fick Tobias upp ögonen för redan som tonåring, i den då nystartade föreningen Grännabygdens handbollsklubb.
Efter några års inledande lir i polkagrisstaden lades dock föreningen ner sin ungdomsverksamhet. Det stoppade dock inte vår lintott. Han började i stället pendla de ca 3,5 milen från bostaden in till Jönköping flera gånger per vecka, för att spela i IF Hallbys i pojklag.
Efter genomförd militärtjänst lät han handbollen ligga i träda. Då hade han nämligen blivit sugen på det där med innebandy i stället. Så pass mycket att han agerade spelande tränare i Gränna AIS.
Men, abstinensen till handbollen gjorde sig påmind. År 2001 flyttade han till Jönköping. Och, efter nio års uppehåll, var det dags att ge sig in i hetluften igen. Denna gång för att spela i IF Hallbys B-lag, HB78.
Trasiga knän öppnade nästa dörr
Det var dock ganska mycket hårdkörning även på denna nivå. Mr. Hansson berättar om tuffa träningar tillsammans med IF Hallbys A-lag. Det som inte knäcker, det härdar! Men allt roligt har, som bekant, ett slut. Efter några år sade knäna stopp.
Men det där med stopp är inget för Tobias! Vad gjorde han då? Jo, han engagerade sig som ledare, inte minst i sitt dotters flicklag!
Utveckling
Dottern, som nu har hunnit bli tonåring, började spela när hon var endast sex år. Tobias myser rejält och ödmjukt när han blickar tillbaka på de sex säsonger som han tränat henne och hennes kompisar. Från att de inledningsvis knappt kunde fånga en boll i luften utan att springa. Till att idag kunna genomföra avancerade kombinationer i snabbt matchtempo som ovan nämnda ”falsk tjeck” och ”polack”.
Han gläds åt han har uppfostrat tjejerna i handbollens hederskod med olika knep. Att få dom att tåla riktigt hårda tag utan att gnälla. Att hjälpa sina motståndare upp om de har ramlat i en närkamp. Som sagt var; det som inte knäcker, det härdar!
Fokuserade träningar
Tobias har gått flera ledarutbildningar och är väldigt noga med att förbereda träningarna i detalj. Enligt honom är det A och O! Att analysera vilka övningar som det skall fokuseras på. Så att tjejerna hela tiden känner att de ges möjlighet att utvecklas som ett lag, på ett kul sätt!
I detta sammanhang nämner han följande grundbultar;
- Glöm inte fysiken;
Man måste träna ”fys” under minst ett pass per vecka för att ha tillräcklig kondition, explosivitet och uthållighet - Glöm aldrig bort grundtekniken;
Den måste hela tiden underhållas, så att den sitter i ryggmärgen - Var tydlig;
Berätta om rörelserna mycket noga innan de skall genomföras, och gör det även visuellt! - Skapa ett flyt som motverkar stillestånd;
Det måste hända saker hela tiden - Sist men inte minst;
Ha riktigt kul!
Ups and downs
Tobias gäng har, som alla, idrottslag både ”ups and downs”. Det hör till. De spelar seriespel på högsta möjliga nivå i sin årskull. Där de bland annat möter kända handbollsföreningar som Alingsås HK, IK Sävehof och HK Aranäs.
På senare tid har de skördat flera framgångar i något av det allra roligaste inom ungdomsidrottsidrotten. Vi talar givetvis om cupspel på olika orter runt om i vårt land. Och snart väntar ett nytt äventyr, en cup i danska Kolding, spännande.
Vill du veta mer om hur Tobias kan hjälpa dig med att utveckla din och dina kollegors IT-drift? Inte minst genom ett lyckat etableringsprojekt?
FLER KUNSKAPSARTIKLAR
Microsoft 365 Copilot: Upp till 353 % ROI för SMB – enligt ny studie
IT-säkerhet allt högre på agendan
Två snabba tips inom Microsoft
2024 Work Trend Index Annual Report är här
Kontakta oss för mer information om Tobias och hans kompetenser
Småland och Stockholm
Johan Andersson
Affärsområdeschef - Trygg och Effektiv IT
Gruppen, Småland och Stockholm
André Prien
VD och Affärsområdeschef - Produkt
Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?
Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.