Gillar raka puckar och att vara spindeln i nätet, i både Servicedesk, i Laos djungel och på ishockey-VM i Belarus!
Passa på att bekanta dig med John Groth. En rutinerad och uppskattad Servicedesk-medarbetare som även gillar det där med spännande resor till båda heta och kyliga arenor.
En trygg dalmas som utstrålar LUGN
Hallå där! Nu har du hittat helt rätt om du önskar stifta bekantskap med populär medarbetare, som alltid håller huvudet kallt. Oavsett om det gäller att hjälpa kunder med olika typer av frågeställningar och lösa knepiga problem i vår Servicedesk. Eller att klara sig ur knepiga situationer på väg från ett ishockey-VM i Belarus, Eller, varför inte, stå öga mot öga mot en STOR spindel i Asiens djungel.
Vi talar om John Groth, en trygg dalmas som verkligen utstrålar ett stort LUGN, en klippa att luta sig mot i olika situationer.
Redan när vi slår oss ned i var sin soffa i en coosy miljö, i ett mindre sammanträdesrum på INVID, känner jag att det här blir en trevlig intervju. Han är ju så lugn, det här kommer bli bra.
Spännande saker
Jag har lyckats rycka honom en timme från sin vardag som konsult vid vår Servicedesk, och jag känner riktigt på mig att det finns mycket spännande saker som kommer att berättas för mig denna dag. Både vad gäller hans profession, och vad han gillar att hitta på under sin fritid. Tro mig, mina förhoppningar besannades, och det kan du ta del av om du fortsätter att läsa denna artikel här och nu.
Lyhörd, analytisk och kundfokuserad
John Groth har verkat inom IT-branschen sedan 1999 och som bl.a. kan uppvisa lång erfarenhet av både användarsupport och andra uppdrag hos flera olika internationella företag.
På INVID arbetar han huvudsakligen i vår Servicedesk med stort fokus på felsökning, med krav på ett utpräglat metodiskt och analytiskt arbete för att nå optimala lösningar.
Tack vare sin breda och djupa kompetens, samt sitt lyhörda, analytiska och kundfokuserade förhållningssätt i kombination med en utpräglat hög social kompetens, har han även synnerligen lätt för att samarbeta såväl internt som externt.
Johns ovan nämna egenskaper har medfört att han även utgör ett internt föredöme för hur man skall utvecklas till en fullfjädrad konsult för mindre rutinerade kollegor med höga ambitioner inom branschen. Hm, med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att han är så där lugn och avslappnad. Han har inget att bevisa, eller vad säger du?
Nationella och internationella kunder
Mr. Groth jobbar numera med ett stort antal olika kunder per år. Halva arbetstiden hjälper han internationella slutanvändare från exempelvis Asien, Afrika, USA, och övriga Europa med olika typer av frågeställningar och lösa knepiga problem i deras vardagar.
Den resterande tiden ägnar han åt olika projekt och att hjälpa svenska kunder med liknande frågeställningar: Bland annat kopplat till våra egenutvecklade programvaror för arbetsmarknadsenheter, AMEa, och affärssystemet Pyramid.
Det handlar om olika ärenden och miljöer. Allt från att inte komma åt databaser, till mailproblematik, skrivarserverproblem, inställningar i Outlook, Office 365, och klientproblematik.
Högt och lågt
Jo då, han myser lite extra när han nämner variationen i sitt jobb. Från det mera lättlösta. I stil med att återskapa en mailmapp till ett riktigt klurigt ärende som ingen löst hittills. Att få grotta ner sig rejält för att kunna lösa problematiken, gärna tillsammans med kollegor där det krävs. Att landa en lösning där flera kollegor har varit inblandade.
Men, oavsett lösningars olika nivåer älskar han att uppleva den slutliga glädjen hos kunderna.
Metodik
Arbetet i Servicedesk, bedrivs i ett snabbt tempo med hjälp av vårt ärendesystem och följande metodik;
- Registrering
- Problembeskrivning
- Kategorisering
- Prioritering
- Fördelning
- Problemlösning
- Dokumentation
- Kundinformation
- Avslut
Bra och relevanta frågor
Men, vad är det egentligen som gör att John är så uppskattad av sina kunder?
Det bottnar självklart i många olika anledningar. Bland annat för att han är känd för att ställa bra och relevanta frågor, och gillar det där med ordning och reda. Att han återkopplar löpande till kunderna även om han, och hans kollegor, inte har hunnit lösa ärendet ännu.
Och, att han även är en fena på att dokumentera samt kommunicera både lösning och orsak. Det uppskattas såväl av kunderna som hans kollegor på INVID gällande viktig FAQ-uppbyggnad.
Professionell, formell, och transparant
Den populäre dalmasen upplevs som genuin och äkta, inte minst för att han inte försöker mörka något. Han strävar inte efter att bli bästa kompis med kunder. I sin professionella roll väljer han bort kallprat för att fokusera på problemet. Att vara rak och tydlig, och undvika ödesdigra genvägar i lösningsprocessen.
Han hjälper dock mer än gärna kunderna att formulera ett ärende som inte ryms inom hans åtagande. För att underlätta såväl för kunden som de Servicedesktekniker som sedan kommer hjälpa kunden i det aktuella ärendet.
Kan detta sammanfattas med att han professionell, formell, och transparant med kunden? Skulle tro det!
Skapa och underhålla processer
Utöver sitt ordinarie arbete i Servicedesk är han även involverad i flera parallella projekt. Inte mints när det gäller att skapa och underhålla processer som effektiviserar.
Digitaliserat Onboardingsystem
Han är inte heller främmande till att leda nya processprojekt. Ett sådant exempel var utveckla ett digitaliserat onboarding-system åt ett företag. Så att samtliga nyanställda inom organisationen får exakt samma upplevelser gällande information och inledande aktiviteter.
Innan inledningen av projektet hade den HR-ansvarige ett pappersdokument med 10–12 punkter som fylldes i manuellt för främst sina uppgifter, men också en hel del som hen fick maila och påminna andra om.
Efter dialoger med företagets support kombinerades även deras ordinarie rutiner in i processen vid nyanställningar. Till detta byggdes ett script för nya konton som förenklade, och likställde kontohanteringen.
Nästa steg vara att sätta upp detta som en ”Change” i organisationens ärendesystem med en rad aktiviteter och flöden med olika beroenden.
Vid lanseringen av systemet uppmanades användare att logga om det är något som är otydligt eller kan förbättras i aktiviteten.
Ganska snabbt fick man in frågor och synpunkter. Det var hög utvecklingstakt i början och en hel del nya aktiviteter kom till och snart därpå hade företaget ett heltäckande system för en generell nyanställning.
Även Offboardingsystem
Sedan föll det sig logiskt att även utveckla och sjösätta ett systerssystem för Offboarding, med nära på lika många aktiviteter.
Varje Onboarding och Offboarding avslutat med en aktivitet där HR går igenom alla aktiviteter och ser om det finns förbättringsförslag för att hålla processen uppdaterad och tydlig. Att få systemet levande, utvecklande och – samtidigt – kvalitetssäkrat.
Se där ja. Där har vi berört två väl genomtänkta projekt med tydliga processer. Som sagt var, det där med processer gillar han Mr. Groth!
Avkoppling, inspiration och stimulans
Men, vad tilltalar John utanför jobbet? Var hittar han nödvändig avkoppling och viktig inspiration och stimulans för att ständigt vara på tå i sitt stressiga liv som förälder och serviceminded konsult?
Hm, där hamnar vi till stor del inom området resor. Både med sin sambo Amie och ett gäng kompisar.
John har exempelvis förlovat sig bland spindlar inne i djupaste djungeln i Laos.
Tillsammans med tre kompisar har han besökt ett antal hockey-VM runt om i världen. Till exempelvis Österrike, Tyskland, Vitryssland, Danmark och Slovakien.
Har det hänt något extra spännande och kul under några av dessa resor genom åren? Massor, jag lovar.
Låt oss titta närmare på detta, och vi börjar i Laos!
Bland gibbonapor i Laos
John och sambon var på luffen i Thailand och Laos under några veckor. I samband med det hade de bokat in en speciell aktivitet; att titta på Gibbonapor i norra Laos, följa apornas förehavanden och övernatta i trädkojor i det vilda.
Efter några dagar i Bangkok tog de tåget till norra Thailand (Chang Mai). De kostade på sig att köpa 1:a klass-biljetter på tåget (motsvarande vår 2:a klass).
Sedan tog de sig över till Laos och vidare till platsen där de skulle samlas för Gibbon-expeditionen.
Expeditionen bestod av ca 10-12 deltagare från olika delar av världen. Samt ett par guider. De åkte buss så långt det gick på en skumpig jordväg rakt ut i grönaste djungeln. Sedan var det apostlahästarna som gällde ytterligare några timmar på små stigar mitt ute i djungeln.
Linbanor mellan träd
När de väl kom fram till området där Gibbonaporna skulle hålla till så hade arrangören byggt upp ett gigantiskt område med linbanor mellan enorma träd i djungel. Så att de smidig och snabbt kunde ta sig fram och förhoppningsvis få en skymt av de skygga Gibbonaporna.
John berättar att det var hur kul som helst att hänga över raviner. Att det kändes som om det ibland var 100 meter ner till marken när de svingade sig hit och dit mellan trädtopparna.
Kvällen närmade sig och de samlades i området där de skulle sova. På ett antal träplatåer högt upp i dessa enorma träd. Där låg det en madrass, och ovanför hade de spänts upp ett insektsnät.
Gallskrik
Det mörknade snabbt närmare ekvatorn, och ganska tidigt på kvällen var det absolut kolsvart. Månen var dold bakom moln, så man fick klara sig med en liten ficklampa.
John och sambon gick till sängs. De stoppade in insektsnätet noga runt sig under madrassen, och låg där i mörkret och lyssnade på djungelns nattliv. Helt plötsligt hörde dom ett GALLSKRIK från en platå lite längre bort. Det blir liv och rörelse ibland grenarna. Någon gråter, och de hör guiderna prata upphetsat.
Spindel rakt i ansiktet
Vad var då anledningen till denna uppståndelse? Jo, följande; Två deltagare som delade en annan platå, där den ena av dom hade fått en stor fet spindel rakt i ansiktet när hon låg och försökte somna. Enligt henne var spindeln stor som en hand. Och, för hennes kompis var det minst lika skrämmande att de inte såg vart den tog vägen, efter att hon i panik viftat bort den.
I den stunden var John och sambon glada över att de hade gått igenom sitt nät minutiöst efter hål eller skador. Enligt herr Groth hade han antagligen dött av ”hjärtsnurp” på fläcken om det hade varit han som drabbades.
Belarus med kompisgäng
Låt oss nu byta fokus från en resa med sin käresta i Laos djungler till en annan typ av resa. Nämligen en utflykt till Belarus här med ett kompisgäng om totalt fyra grabbar, för att titta på Ishockey-VM.
I vanliga fall krävs det ett visum för att ta sig in i detta speciella land. Men, inför mästerskapet, hade de löst detta genom att matchbiljetterna gällde som tillfälliga visum.
Biljettansvarig
Strukturerad som han är var John biljettansvarig för sitt gäng under denna resa. Det handlade om totalt 16 biljetter som han delade ut till var och en av resenärerna. Och med dessa i händerna var de välkomna in i landet.
Väl på plats inne i Belarus levde Mr. Groth kungligt. Eller vad sägs om att han för första, och troligen enda, gången vart ”miljonär”. Han växlade nämligen till sig en dryg miljon (1 000 000) rubel för ca 3 000 kr.
Pepe's Bodega
Det hände mycket speciella saker under den aktuella resan, exempelvis när de skulle ta sig hem från arenan till den hyrda lägenheten.
För att komma hem en kväll efter en match ”plankade” dom genom landets nationalstadion, där de blev erbjudna ren vodka ur en termos av en byggnadsarbetare.
Efter att inte lyckas hitta tillbaka till sin lägenhet valde dom i stället att avverka sista biten med taxi. Med den minst sagt generella vägvisning de hade fått sig till livs till lägenheten i miljonstaden, som var i stil med vi bor på ”E4 – Jönköping”, var det inte lätt för taxichauffören.
Efter ett par timmar gav de till slut upp och bad om att bli avsläppta vid centralstationen. De offrade sina sista rubeln på taxiresan och gav sig av till fots igen. Det visade sig att centralstationen låg ett kvarter från lägenheten. 5 minuter senare var de äntligen hemma, i arla morgonstund.
Som det kan bli! Visst är det något i stil med ”Pepe's Bodega” i filmen ”Sällskapsresan 1”, eller vad säger du?
Passkontroll med förhinder
Hur som helst så skulle John och gänget slutligen resa hem till Sverige.
I passkontrollen slängde Mr. Groth upp sitt pass och en matchbiljett (en av många). ”No” var det uttömmande respons han fick där.
Vår vän stod där med utslagna armar och såg allmänt förvirrad ut. Till slut suckade passkontrollanten. Hon ringde en kollega på en ”top-of-the-line” bakelittelefon med snurrskiva, och förklarade gissningsvis problemet i föga entusiastiska ordalag.
På gång mot arbetsläger?
Därefter satt hon länge och väntade, fixade med naglarna medan fullutrustade säkerhetsvakter marscherade fram och tillbaka, surt stirrade på den svenske hockeyentusiasten.
Efter vad som kändes som en timme, som förmodligen var ca 10 minuter, ringer det plötsligt i vaktkuren. Kontrollanten pratar intensivt på ryska med någon prominent person på andra sidan linjen. Hon slänger på luren, och börjar prata med John på ryska och något enstaka engelskt ord, med flera ”tiket” och nu i mer aggressiv ton.
Till slut kommer en bastant vakt fram och översätter ”niid tiket kommin hier”. Nu hade John stått och hängt vid passbåset i ca 20-30 min och började svettas mer och mer ymnigt och tänkte: ”H-vete” hur liten är chansen att jag har just den biljetten kvar? Nu väntar snart ett arbetsläge på mig under Lukashenkos styre!
Räddningen
I ett sista desperatförsök rotar han igenom jackan och väskan. Och, till slut, hittar han en hopknölad biljett i bakfickan på ett par jeans. Slänger upp den på disken under skarp övervakning av säkerhetsvakten, och den trötta passkontrollanten. Hon kollade på biljetten, och till slut så viftar hon John genom kontrollen. Han säger att han fortfarande inte vet om det var rätt biljett, eller att han inte dög för arbetslägret.
Slutet gott, allting gott
Efter denna pärs gick han raka vägen till flygplatsloungen och beställde en härlig grillad toast med ost och sallad. Trots att ha pekat på en bild av en tjusig grillad toast med ost så fick han en lätt rostad macka med en tjock skiva Spam på och inget annat.
Men, vad gjorde det, han hade ju kommit igenom passkontrollen. Slutet gott, allting gott!
Checklista inför resa
I och med att jag sitter och talar med en luttrad globetrotter vill jag givetvis passa på att få några råd om vad man bör tänka på inför en resa till ett internationellt idrottsevenemang.
Jag tar tillfället i akt och får tillgång till en checklista som John brukar använda sig av innan han ger sig ut på dylika resor i vida världen. Hur han förbereder sig inför det som komma skall.
Vill du också få tillgång till en sådan? Grattis i så fall, för här kommer den;
- Dela upp uppgifterna (transport, logi, biljetter, sevärdheter)
- Kolla pass, visum (inte minst till Belarus) och andra nödvändiga intyg
- Boka transporter i god tid. Res, om möjligt med tåg. Både för miljöns skull, och för att resan i sig är halva nöjet
- Boka logi i god tid. Lägg inte för mycket pengar på boendet om du inte planerar att häcka på rummet hela vistelsen
- Packa ner den svenska landslagströjan
- Kolla ytterligare en gång till att du har med pass, plånbok och mobil när du lämnar hemmet
- Häng inte i svenska fans i Fan zone (berusade svenskar kan du se hemma)
Vill du veta mer om hur denna populäre och framgångsrike kollega och hans kompetenser?
FLER KUNSKAPSARTIKLAR
Microsoft 365 Copilot: Upp till 353 % ROI för SMB – enligt ny studie
IT-säkerhet allt högre på agendan
Två snabba tips inom Microsoft
2024 Work Trend Index Annual Report är här
Kontakta oss för mer information om Johns och hans kompetenser
Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?
Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.